Serre Surhuisterveen

Doordacht tot in het kleinste detail

Energiezuinig, badend in het licht en open: de serre van Solarlux dient bij een renovatie in Nederland als totaaloplossing.

Van jaren-70-woning tot modern thuis: in het Friese Surhuisterveen moderniseerden de opdrachtgevers met hun gezin hun nieuwe huis om meer daglicht binnen te laten. Al bij de koop van het huis stond vast dat er een serre aangebouwd zou worden. Uit het aanvankelijke idee van lichte woonruimtes ontstonden in de bouwfase van acht maanden nog veel meer wensen, die in overeenstemming konden worden gebracht met de glazen aanbouw.

 

Transparante warmtebrug

Zo waren de oude ramen en het balkon op de eerste verdieping bijvoorbeeld echt aan renovatie modernisering toe, omdat de het enkele glas en de slecht geïsoleerde veranda een koudebrug vormden. Om nog meer woonruimte te verkrijgen en tegelijkertijd de thermische isolatie op een actueel niveau te brengen, werd er een imposante serre aangebouwd. Deze strekt zich uit over de gehele breedte van het huis en omvat zowel het terras als het voormalige balkon op de bovenverdieping. Aangezien het uitstekend geïsoleerde aluminium dak van de Solarlux serre de gevel van het huis volledig omhult, konden de ramen behouden blijven. Het voormalige balkon is nu een highlight in het ontwerp en doet dienst als galerie.

Solarlux Wintergarten Surhuisterveen

Zoals bij elk bouwproject werkte Solarlux ook voor deze bouwplannen een maatwerkoplossing uit, rekening houdend met de vele wensen van de opdrachtgevers. Het ruim elf meter brede lessenaarsdak SDL Akzent plus steekt zo'n drie meter buiten de oorspronkelijke huismuur uit en creëert zo extra woonruimte. Door de royale glasvlakken stroomt veel daglicht naar binnen. Zo is de natuur ook in de woonkamer voor het grijpen.

Speciaal het vermelden waard is de lange voorgevel naar de tuin, die is voorzien van een glazen vouwwand van Solarlux. De wand kan over de gehele breedte worden geopend, zodat binnen en buiten naadloos in elkaar overlopen – vooral op warme dagen echt een uitkomst. Een drempelvrije vloerrail zorgt voor eenvoudige toegang tot de tuin. Om de serre het hele jaar door te kunnen gebruiken, zijn er zonweringen en plisségordijnen in opgenomen. Deze beschermen 's zomers tegen hoge temperaturen en voorkomen verblinding. Met de nieuwe aanbouw is een licht, riant huis ontstaan, dat binnen en buiten perfect met elkaar verbindt en alle wensen van de opdrachtgevers in vervulling heeft doen gaan.