Schuifraam-cero-Lofthaus-Molenpark
De keuze voor een dergelijk product werkt – anders dan bij een standaardproduct – vanuit de planning door tot in de bouwfase. Solarlux heeft ons daarbij van begin af aan geweldig ondersteund.
Eva Sydow, bb22 architecten + stedenbouwkundige
cero schuifraam voor Lofthuis Molenpark

Wie in Offenbach op de oever staat van de in onbruik geraakte haven, blikt prachtig over het water uit richting de Skyline van Frankfurt en haven van Offenbach. Hier bouwt het bureau bb22 architekten + stadtplaner het Lofthaus Molenpark met zes flexibel inzetbare etages. Niet alleen de plattegrond is open, ook de zuidelijke gevel opent zich compleet naar het water. De wens van de ontwerpers: zoveel mogelijk transparantie.

Wij spraken Jan Schulz en Eva Sydow van bb22 over de mogelijkheid een architectonisch idee consequent uit te voeren, de gevolgen voor de realisatie en de spanning voorafgaand aan het inbouwen van de glaselementen van meerdere vierkante meters groot.

Interview

Jan Schulz en Eva Sydow bb22 architekten + stedenbouwkundigen

Montage Schiebefenster cero im Lofthaus Molenpark
BIJ DIT PROJECT BENT U TEGELIJKERTIJD OPDRACHTGEVER EN ARCHITECT. HOE KWAM DAT ZO?

Jan Schulz: "Oorspronkelijk hadden we dat niet zo gepland. Het ontwerp kwam tot stand voor een klassieke realisatie met een investeerder. Maar die persoon kon het project toch niet realiseren. Om het ontwerp alsnog te kunnen bouwen zochten we medestanders. Uiteindelijk sloegen een bouwgroep van architecten en de directie van een marketingbureau de handen ineen.

Die bouwgroep was een gelukstreffer, want zij stellen hoge eisen aan het ontwerp. Daardoor konden ook ideeën worden gerealiseerd die bij een klassiek model met investeerder sneller zouden worden geschrapt."

Montage Schiebefenster cero im Lofthaus Molenpark / Einbau der Glas-Elemente
kunt u hier een voorbeeld van geven?

Jan Schulz: "Het gebouw is een belangrijke bouwsteen binnen de haven van Offenbach. Hier ontstaat het creatieve centrum van het Rijn-Maingebied. Het project bevindt zich op de scheidslijn tussen de nieuwbouw van de hogeschool voor vormgeving op het vasteland en hoogwaardige woningbouw op het haveneiland.

Met zijn flexibele plattegrond die zowel gebruik als kantoor en als woning mogelijk maakt, slaat het project een brug. Deze flexibiliteit in het gebruik wordt ook mogelijk gemaakt door de etagehoogten van bijna vijf meter op de begane grond en een goede drie meter op de bovenliggende verdiepingen.

Wat design betreft, benut het project het potentieel van zijn ligging aan het water ten volste. Op de naar het zuiden en richting het bekken van de voormalige haven blikkende voorgevel, bevinden zich balkons over de hele breedte van het gebouw. De gevel die daarachter ligt, is volledig beglaasd. Deze beglazing loopt aan weerszijden van het gebouw de hoek om, zodat men ook binnen het gevoel krijgt zich buiten te bevinden. Dit gevoel wordt versterkt door de grote cero-schuiframen."

Montage Schiebefenster cero im Lofthaus Molenpark / Einbau der Glas-Elemente
Was Solarlux van begin af aan van de partij?

Eva Sydow: "Nee, eerlijk gezegd niet. Bij de planning hadden we aanvankelijk een concurrent in gedachten. Maar we stonden al in contact met Axel Maurer (Solarlux). Ik kende hem van het project Marina Gardens dat op de tegenoverliggende oever direct aan de nieuwe Hafenallee is ontstaan. Daar werden glazen vouwwanden van Solarlux ingebouwd en die stonden me nog goed bij. Tijdens een gesprek over het gebouw Lofthaus Molenpark stelde Axel Maurer ons de cero-schuiframen voor en we ontwikkelden samen ideeën voor hoe de realisatie eruit zou kunnen zien.

Jan Schulz: "Het was uiteindelijk de betrokkenheid en het enthousiasme van Axel Maurer dat ons over de streep trok om met Solarlux in zee te gaan. We hadden het gevoel dat we steeds op één lijn zaten en beiden een mooi project wilden realiseren. Dat is precies wat je als architect graag wilt.

Eva Sydow: "Voor mij was ook het bedrijfsbezoek in Melle doorslaggevend. Aangezien we het voor de begane grond over vijf meter hoge schuiframen hadden, vond ik het indrukwekkend om eens een schuifelement van dat formaat zelf te kunnen schuiven en te voelen hoe goed deze zich laten bewegen."

Montage Schiebefenster cero im Lofthaus Molenpark
WELKE GEVOLGEN HAD DE KEUZE VOOR CERO VOOR HET ONTWERP?

Eva Sydow: Bij het gedetailleerde ontwerp van de schuifraamgevel die om de hoek moest lopen, ontstonden een paar lastige vraagstukken. Deze kwamen vooral voort uit de vormgevingswens om zoveel mogelijk glas en zo weinig mogelijk profielen te hebben.

Het eerste punt was de zonwering. Aangezien alle zonweringssystemen een smaller raster hebben voor de geleidekabels of -profielen dan schuifraam breed is, laten we deze achterwege. Solarlux heeft de schuiframen per inbouwplaats met verschillende zonwerende ruiten uitgerust. Ook zorgen de naar voren uitstekende balkons al voor schaduw.

Twee andere details betreffen vooral de beglazing aan de zijkant. Hier kon vanwege de smalle raamprofielen geen valbeveiliging worden gemonteerd. We besloten toen om deze van bovenaf in te hangen. Ook was het niet eenvoudig om de afwatering onder te brengen.

De keuze voor een dergelijk product werkt – anders dan bij een standaardproduct – vanuit de planning door tot in de bouwfase. Solarlux heeft ons daarbij van begin af aan geweldig ondersteund.

Montage Schiebefenster cero im Lofthaus Molenpark / Kran hebt Glas-Elemente
HOE VERLOOPT HET INBOUWEN VAN ZULKE GROTE RAAMELEMENTEN ZOALS DOOR SOLARLUX ZELF UITGEVOERD?

Eva Sydow: "Op het moment zijn we bezig met voorbereidende werkzaamheden, zoals het monteren van rails en stijlen. De samenwerking met Solarlux op de bouwplaats verloopt soepel.

Voor het inbouwen hebben we heel nauwkeurige vereisten ontvangen voor wat we allemaal vooraf moeten regelen. Waaronder een plek waar de telescoopkraan kan staan en rijden – zonder in het water te vallen, want we bouwen immers vlak aan de oever. Om ervoor te zorgen dat de ruiten in de openingen kunnen worden getild, mag de ruwbouw bovendien niet in de steigers staan.

We zijn erg benieuwd naar het inbouwen van de grote glaselementen. Met formaten van 2,50 x 3 meter en 2,5 x 4,5 meter voor de begane grond is het geen klus die je dagelijks tegenkomt."

.FFBBBCACBCECCFBEC a:hover { background: #fff !important; color: #4a4a49 !important; }

Inmiddels zijn de raamelementen ingebouwd. Het leek wel tijd voor pannenbier toen de ruiten van meerdere vierkante meters groot met de hijskraan in de gevel waren gezet. Waar ooit een ruwbouw met uitstekende betonnen plafonds stond, is nu al de kwaliteit van het toekomstige gebouw waar te nemen.

Montage Schiebefenster cero im Lofthaus Molenpark / Einbau der Glas-Elemente

De grote glaselementen worden met een telescoopkraan in de openingen geplaatst.​​​​​​​

b22 architekten + stadtplaner
Eva Sydow & Jan Schulz. Copyright: bb22 architekten + stadtplaner
BB22 ARCHITEKTEN + STEDENBOUWKUNDIGEN

bb22 werk vanaf regionale, stedenbouwkundige en hoogbouwkundige ontwerpen tot aan de gedetailleerde realisatie op verschillende niveaus met interdisciplinaire planningsteams. Meer informatie op http://www.bb22.net