Schuifraam-cero-Bodensee
Het meer heeft ons geïnspireerd het element water in vrijwel elke hoek van het huis waarneembaar te maken. De royale glazen gevels met cero bieden vrij zicht op de Bodensee – waar in huis we ons ook bevinden.
De opdrachtgeefster
Eén huis, twee gezichten

De in 2017 voltooide eengezinswoning bevindt zich op een van de gewilde grondstukken aan het meer. 300 m² groot is het opvallende gebouw, verdeeld over twee verdiepingen. De begane grond en de bovenverdieping zijn nieuw gebouwd op de bestaande bouw. Van het oorspronkelijke huis moesten de kelder en het overdekte zwembad behouden blijven. Getransformeerd tot openluchtbad is het zwembad nu de blikvanger op het terras aan de noordkant, de kelder biedt plaats aan de gebouwtechniek. 

“De geometrie van het gebouw moet een verhaal vertellen”, licht Mona Bayr haar idee toe. “En daarbij heeft elk geometrisch detail van het huis een functionele of energetische achtergrond.” De basisvorm van het gebouw is een rechthoekige kubus. De bovenverdieping ligt op de oost- en westvleugel. Daardoor ontstaat op de begane grond een royaal woonterras, dat met grote glazen vlakken het terras op het zuiden en de tuin met zwembad op het noorden verbindt. 

cero III Bodensee
De Bodensee continu in beeld

Het hele gebouw werkt extreem luchtig en open, de bovenverdieping lijkt te zweven. “Om het geheel deze lichtheid te verlenen, moest het huis naar het noorden en zuiden zo transparant mogelijk worden gehouden. De grote schijnvoegen tussen de oost- en westvleugel ondersteunen het zwevende effect van de bovenverdieping.” Vrijwel de gehele buitenkant van het gebouw is van glas. De architecte koos voor cero, een schuifraamsysteem waarbij een zeer groot glazen oppervlak mogelijk is. Vanuit bijna elke hoek van het huis valt de blik dankzij de grote glazen elementen op de Bodensee. 

cero III Bodensee
Maximale uitzichten met cero

“De opdrachtgevers wilden het meer vanuit zoveel mogelijk posities kunnen waarnemen”, vertelt de jonge architecte verder over haar ontwerp. “Zo ontstond het idee  de glazen elementen niet direct aan de rand van het gebouw te positioneren, maar iets naar binnen te halen.” Dankzij de smalle profielen van de maximale schuiframen  blijft het effect van de doorlopende bouwelementen behouden. En ook de centraal geplaatste glazen elementen ondersteunen het totale concept van de architecte. In totaal werd er 140 m² glas ingebouwd. Vrijwel alle elementen kunnen worden geopend. “Op warme dagen kunnen de noord- en zuidgevel geopend worden: directe winst in woonoppervlak door de buiten gelegen terrassen.” 

cero III Bodensee
Het huis met een zekere sierlijkheid

De architecte was meteen enthousiast over het hele project. “De locatie direct aan het meer en het idee van de opdrachtgevers het water overal als bewegend element zichtbaar te maken, maakten het plannen heel interessant”, herinnert Mona Bayr zich. “Het witte steen gecombineerd met veel glas maakt het gebouw mooi licht. Bovendien verleent het het huis een zekere sierlijkheid.”

Sinds 2017 woont het driekoppige gezin aan de Bodensee. “De plannings- en ontwerpfase van ons huis duurde ongeveer een jaar”, herinnert de opdrachtgeefster zich. “We hebben nauw samengewerkt met de architecte, om onze eigen ideeën en wensen in de planning in te brengen.”  
 

De tekeningen van het huis
Ground plan cero

Meer informatie over het schuifraam cero van Solarlux vindt u hier.

Nu bestellen: De cero-brochure
Wilt u nog meer informatie over de verschillende systemen en de technische specificaties van ons schuifraam cero? Bestel dan onze uitgebreide productbrochure. Digitaal via e-mail of in afgedrukte versie op papier.