Vinterträdgård Surhuisterveen

Genomtänkt in i minsta detalj

Värmeeffektiv, ljus och öppen. Vid en modernisering i Nederländerna fungerar Solarlux vinterträdgård som helhetslösning.

Från sjuttiotalshus till modernt hem. I den nederländska byn Surhuisterveen i provinsen Friesland lät en byggherrefamilj modernisera sitt hus för att få in mer dagsljus. Reda när de köpte huset var en sak klar. De skulle bygga en vinterträdgård. Från de första idéerna om en ljusare bostad tillkom många fler önskemål under byggfasen på åtta månader. Alla kunde förverkligas i vinterträdgården.

 

Transparent värmebrygga

De gamla fönstren och balkongen med renoveringsbehov var ett viktigt incitament för moderniseringen. Enkelglasfönstren och det dåligt isolerade verandan bildade en ogynnsam köldbrygga. För att få mer boyta och samtidigt förbättra värmeisoleringen valde man att bygga en imponerande vinterträdgård. Den sträcker sig längs hela husets bredd och omsluter både terrassen och den tidigare balkongen på ovanvåningen. Eftersom det isolerade aluminiumtaket till Solarlux vinterträdgård täcker in hela husfasaden kunde man spara de gamla fönstren. Den tidigare balkongen är idag en konstnärlig höjdpunkt och fungerar som galleri.

Solarlux Wintergarten Surhuisterveen

Som alltid i sina byggprojekt tog Solarlux fram en skräddarsydd lösning utifrån byggherrarnas önskemål. Det över elva meter breda pulpettaket SDL Akzent plus sticker ut cirka tre meter från den ursprungliga husväggen och skapar därigenom extra boyta. Genom stora glasytor strömmar dagsljuset in och även i vardagsrummet känns naturen nära.

En spännande detalj är den långa fasaden mot trädgården som består av Solarlux vikpartier av glas. De kan öppnas upp längs hela bredden, vilket skapar en helt barriärfri övergång mellan inne- och utemiljön – en höjdpunkt särskilt under varma dagar. En tröskelfri golvskena ger enkel åtkomst till trädgården. För att ha nytta av vinterträdgården året runt integrerades markiser och plisségardiner. De skyddar mot sol och bländande ljus under varma, soliga dagar. Med tillbyggnaden skapades en ljus, stor bostad där inne- och utemiljön smälter samman. Ett underbart hem som förverkligar byggherrarnas alla önskemål.