Horisontellt skjutsystem DEG Campus Köln
Vi valde det horisontella skjutsystemet från Solarlux. Det har ett utseende som passar in i vårt ljuskoncept och de värmeisolerade skjutpartierna skapar en skyddad miljö även under kalla dagar.
Jochen Solbach, arkitekt
Det svävande molnet

Ljusgården i DEG:s huvudkontor i Köln badar i ljus. Anledningen är det vita golvet som lyses upp genom ett stort öppningsbart glastak. Det ljusa utrymmet är länken mellan de olika rumsenheterna i sjuvåningsbyggnaden. Sedan 2018 pryds platsen av en skulptur som förstärker den ljusa och lätta känslan: det ”svävande” molnet.

Den öppna ytan i ljusgården fungerar som stängt och samtidigt öppet evenemangs- och pausrum för utvecklingsbanken DEG, Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft. Det öppningsbara taket med en imponerande höjd på ca 25 meter öppnas regelbundet varvid ljusgården förvandlas till en luftig innergård. För att medarbetarna fortfarande ska ha ett skyddat utrymme skapades ”molnet”, ett två våningar högt rum-i-rummet-koncept som kan anpassas flexibelt till alla situationer tack vare en smart inglasningslösning.

DEG Campus Horizontal-schiebe-Wand
Optimerat rumsutnyttjande

Det nya objektet skulle passa in både optiskt och funktionellt, något som vid första anblicken tycktes begränsa designfriheten o DEG:s huvudkontor från 2008 
Idag rymmer bottenvåningen ett nytt matrum som kan användas året runt i anslutning till cafeterian med det ”svävande” konferensutrymmet en våning upp. Det ger känslan av ett moln och har en struktur med vridlameller på tre sidor som kan vridas och öppnas horisontellt längs en mittaxel. De får inte bara molnet att kännas levande utan ger också olika ljusinsläpp och transparens eller insynsskydd i konferensrummen. 

DEG Campus Horizontal-schiebe-Wand
Svävande kub

Molnkaraktären i den nybyggda delen handlar inte bara om lamellinklädnaden. En central idé var att låta den skulpturala tillbyggnaden sväva över cafeteriaområdet, det s.k. casinot, och skärma av det som skydd mot yttertemperaturen när glastaket är öppet. Samtidigt skulle utrymmet under skulpturen stängas till. Den svävande effekten förstärks nu av den transparenta och flexibla inglasningen runt casinot. På tre sidor kan inglasningen öppnas helt tack vare V-stolparna i mitten som lyfter ytterkanten och ger den nödvändiga stabiliteten. 

DEG Campus Horizontal-schiebe-Wand
Lösningen in i minsta detalj

De vertikala profilerna i det horisontella skjutsystemet SL 60 HSW håller byggnadens fasadraster. När man vill öppna upp rummet ovan jord skjuts de 36 glaspartierna symmetriskt från mitten mot respektive sida. De parkeras i särskilda parkeringslägen bakom det första kantpartiet på respektive sida. Med kvalitetsprofiler av aluminium når det värmeisolerade Solarlux-systemet ett Uw-värde på 1,51 W/m²K vid ett inbyggnadsdjup på bara 59 mm. Det passar både inne och ute, framförallt i flexibla och energibesparande koncept som här i ljusgården. För att inte bryta känslan av ett genomgående golv valde man bort en klassisk golvskena till fördel för golvankare. De enskilda glaspartierna kan spärras och låsas enkelt med en hand.

 

Mer information om Solarlux horisontella skjutsystem finns här.