Bo midt i sentrum

Monarch III, Haag

 

Skape utsyn og absorbere støy i boligområdet – to utfordringer som byggeprosjektet Monarch III i Haag kombinerte på en optimal måte. Den bevegelige balkonginnglassingen er en virkelig vinner for bygningen i mange henseender: Den beskytter mot støy fra byen og bilene, byr på en grenseløs utsikt ut mot omgivelsene og forvandler fleksibelt balkongen til en uteplass.

Midt i finansdistriktet Beatrixkwartier i Haag ble det skapt nye boligområder. To 70 meter høye blokker herberger 248 utleieleiligheter med en restaurant i sokkeletasjen. Boligblokkene i Monarch III, som ble tegnet av arkitektbyrået Powerhouse Company, oppfyller behovet etter tilgjengelige, høyverdige leiligheter i det flotte området. Kun noen hundre meter fra hovedjernbanestasjonen og gågaten, er det imidlertid ikke bare tilgangen til sentrum disse leilighetene byr på. Boligblokkene gir også fri utsikt mot Haag sin skyline og parken Haagse Bos, som strekker seg helt fra gamlebyen i sørvest til grensen til Wassenaar i nordøst. Bygningene er forbundet med hverandre via en opphøyet plass. Her finnes det en felles hage for brukere av Beatrixkwartier – ekstra plass midt i sentrum.

 

Gjennomtenkt totalkonsept

På grunn av den unike beliggenheten og utsikten fra høyblokkene, er kjernen i det arkitektoniske konseptet et gjennomsiktig design. Vinduer som strekker seg fra gulv til tak, gjennomsiktige bygningshjørner og innglassede balkonger pryder fasaden. Resten av bygningskledningen ble utført i hvitt, slik at høyblokkene gjenspeiler de mange kontorbygningene samt boligblokkene Monarch I og II. Selv den tilstøtende metrolinjen ble lukket inne av en hvit konstruksjon. Dermed føyer bygningen seg perfekt inn i sine umiddelbare omgivelser og oppfyller naturligvis de bygningstekniske kravene til byen Haag.

På grunn av den meget begrensede plassen, måtte høyblokkene i Chicago-stil plasseres svært nærme hverandre og ligger rett ved siden av motorveien Autobahn A12. Dette var en utfordring både under planleggingen og i selve byggeperioden. For balkongene skulle naturligvis fortsatt gi fritt utsyn, samtidig som beboerne måtte beskyttes mot innblikk fra høyblokken som ligger tvert imot. Arkitektbyrået kom her opp med en smart løsning: Høyblokkene ble plassert skrått i forhold til hverandre, slik at blikket føres forbi den når man ser utover. Plasseringen hadde også den fordelen at det kommer nok sollys og dermed tilstrekkelig dagslys inn i alle rom..
 

Gjennomsiktighet og lydisolasjon i skjønn forening

Det var ikke bare den begrensede plassen, men også den omliggende støyen som gjorde planleggingen til en sto utfordring for arkitektene. I tillegg til den tilstøtende motorveien A12, går både T-banen og hovedgaten Pr. Beatrixlaan rett forbi bygningen. For å garantere en høy bokomfort for beboerne, måtte det settes inn spesifikke tiltak for lydisolasjon. På siden med soverommet ble det isolerte murverket også utstyrt med en glassfasade, for å sikre behovet for fred og ro under søvnen. Balkongen er tilknyttet stuen, også denne ble utstyrt med en lydisolerende innglassing. Denne kan åpnes helt fleksibelt, slik at balkongens karakter opprettholdes. Dessuten byr de rammeløse glasselementene sammen med glassbrystningen på fri utsikt mot byens høydepunkter – delvis helt til kaien ved stranden i Scheveningen.

Denne løsningen ble realisert med skyve-dreie-systemet SL 25 fra Solarlux, som er spesialisten på bevegelige vindus- og fasadeløsninger. Den rammeløse balkonginnglassingen holder stand mot regn, vind og støy på opptil 22 dB. Montert på glassbrystningen, kan vindusrutene flyttes til siden enkeltvis og gjøres om til en vinkelrett fastlåst stabel, noe som er trygt selv ved kraftige vindkast. Slik kan uteplassen brukes hele året. Dette gir også beboeren ekstra bruksareal. «Vi tenkte egentlig på balkonginnglassingen fra Solarlux som lydisolasjon, slik at rommet kunne bebos iht. A12. Den ekstra bokomforten ved det fleksible systemet overbeviste oss bare enda mer», forteller ansvarlig arkitekt Dik Houben hos Powerhouse Company. Derfor valgte de å bruke glasskledningen både innvendig og på den utstikkende balkongen. Total smykkes bygningen av 1250 bevegelige glasselementer.

Den største utfordringen for Solarlux på dette prosjektet lå i å ta høyde for måletoleransene, ettersom ingen av balkongene i praksis var helt like. Derfor ble de ferdige balkongene målt av bedriften selv, og deretter ble innglassingen laget etter mål. For at det store antallet glasselementer ikke skulle begrense byggeplassens lagringskapasitet eller arbeidsrom, ble det ukentlig monterte antallet glasselementer levert på løpende basis. Dette var også en fordel med hensyn til den begrensede grunnflaten.
 

Monarch III, Den Haag