Horisontalt-skyvesystem-DEG-Campus-köln
Vi bestemte oss for det horisontale skyvesystemet fra Solarlux. På den ene siden støtter deres filigrane utseende lyskonseptet vårt og på den andre siden skaper de varmeisolerte skyveveggene et beskyttet oppholdsrom, selv på kalde dager.
Jochen Solbach, arkitekt
Den svevende skyen

Atriumet til DEG-hovedbygget i Köln stråler fra innsiden. Årsaken: Plassens hvite gulv belyses gjennom et stort glasstak, som til og med kan åpnes. Atriet med stort lysinfall lyser opp romenhetene i den syv etasjers bygningen som er plassert her. Siden 2018 har det stått en skulptur midt på plassen som understreker dette lysinnfallet: Den «svevende» skyen.

Atriumets åpne rom fungerer som et lukket og samtidig åpent møte- og pauserom for DEG – Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft. Det bevegelige taket, med en betydelig høyde på rundt 25 meter, åpnes regelmessig og forvandler da atriet til en luftig innendørs gårdsplass. For å fortsatt ha en beskyttet plass for de ansatte, ble det opprettet et 2-etasjes høyt rom-i-rom-konsept med den såkalte skyen, som kan tilpasses enhver ønsket situasjon på fleksibel måte ved hjelp av en smart glassløsning.

DEG Campus Horizontal-schiebe-Wand
Forbedret plassutnyttelse

Det nye prosjektet skulle føye seg inn både visuelt og funksjonelt – en oppgave som ikke akkurat setter scenen for mye spillerom når det gjelder design, siden DEG-hovedbygningen ble bygget allerede i 2008. 
I dag grenser det nye spiserommet, som kan brukes hele året, til kafeteriaen i første etasje og er utstyrt med et «svevende» konferanserom i andre etasje. Denne minner om en sky, hvis struktur på tre sider er preget av diamantformede lameller, som kan roteres og åpnes langs den vannrette midtaksen. De gir ikke bare skyen et unikt, foranderlig utseende, men byr også på enkel endring av lysinnfall og gjennomsiktighet for konferanserommene, avhengig av ønsket situasjon. 

DEG Campus Horizontal-schiebe-Wand
Svevende kube

Den skylignende karakteren til det integrerte nybygget oppnås ikke bare ved hjelp av lamellbekledningen i toppetasjen. En sentral idé var å la det skulpturelle bygget sveve og samtidig plassere kafeteriaområdet, det såkalte «kasinoet», på en slik måte at det er beskyttet mot utetemperaturen når glasstaket er åpent. Samtidig skal rommet under skulpturen kunne lukkes helt. Den svevende opplevelsen støttes av den gjennomsiktige innglassingen på bakkenivå rundt kasinoområdet og forbedres av den høye fleksibiliteten. Glasselementene tillater her full åpning på tre sider. Høydepunktet: De innrykkede V-støttene løfter ytterkanten og sørger samtidig for den nødvendige stabiliteten. 

DEG Campus Horizontal-schiebe-Wand
Mer detaljert om løsningen

Med sine vertikale profiler tar det horisontale skyvesystemet SL 60 HSW opp bygningens eksisterende fasademønster. For å åpne rommet på bakkenivå skyves de 36 glasselementene fra midten og symmetrisk ut mot begge sider. Disse parkeres så i separate parkeringsstasjoner, som ligger bak det første åpnede kantelementet. Det varmeisolerte Solarlux-systemet oppnår en Uw-verdi på 1,51 W/m²K med en installasjonsdybde på kun 59 mm, takket være de høyverdige aluminiumsprofilene. Systemet er spesielt egnet for fleksible og energibesparende konsepter for innen- og utendørsområder, som her i dette atriet. På grunn av det gjennomgående gulvbelegget ble det ikke brukt gulvskinne – i stedet ble det benyttet gulvhylser – som ikke forstyrrer det gjennomgående utseendet. De enkelte glasselementene låses enkelt opp og igjen med bare én hånd.

 

Du finner mer informasjon om de horisontale skyvesystemene fra Solarlux her.