Horizontale schuifwand-DEG-Campus-Keulen
Wij hebben gekozen voor de horizontale schuifwanden van Solarlux. Aan de ene kant ondersteunt het ranke uiterlijk ons lichtconcept, aan de andere kant creëren de thermisch geïsoleerde schuifwanden een beschutte pauzeruimte, ook op koudere dagen.
Jochen Solbach, sop architekten
De zwevende wolk

Van binnen straalt het atrium van het DEG-hoofdgebouw in Keulen werkelijk. De reden: de witte vloer van de plaza wordt verlicht door een groot glazen dak, dat zelfs geopend kan worden. Het in het licht badende atrium belicht de hier geplaatste ruimte-eenheden van het gebouw met zeven verdiepingen. Sinds 2018 staat hier in het midden van de plaza een sculptuur die de lichtdoorlatendheidsgedachte uitstekend aanvult: de “zwevende” wolk.

Het vrije vlak van het atrium dient als gesloten en tegelijkertijd open ruimte voor evenementen en pauzes bij DEG - Deutsche Investitions- und Entwicklungsgesellschaft. Het mobiele dak met een indrukwekkende hoogte van ca. 25 meter gaat regelmatig open, waardoor het atrium verandert in een luchtige binnentuin. Om toch meer beschutte ruimte voor de medewerkers te creëren, werd er met de zogeheten wolk een ruimte-in-ruimte-concept van twee verdiepingen gemaakt, dat met behulp van een slimme beglazingsoplossing flexibel aan elke situatie kan worden aangepast. “De eis in de uitgeschreven competitie was de structuur van het bestaande gebruiksvlak te optimaliseren”, aldus architect Jochen Solbach van slapa oberholz pszczulny | sop architekten uit Düsseldorf. De uitdaging daarbij: het atrium zelf werkt door het geopende glazen dak als een buitenruimte. “We bedachten dat we het oppervlak dat het cafetaria al had wilden uitbreiden met een nieuwe ruimte in het atrium, met daarboven een deelbare conferentieruimte – alles geïntegreerd in een object dat een sculpturaal effect op de omgeving zou hebben.”

DEG Campus Horizontal-schiebe-Wand
Verbeterd gebruik van de ruimte

Het nieuwe object moest zich visueel en functioneel invoegen - een opgave die op het eerste gezicht helemaal niet zoveel ontwerpvrijheid biedt – het hoofdgebouw van DEG werd immers al in 2008 gebouwd. 
Nu sluit de nieuwe, het hele jaar door bruikbare eetzaal op de begane grond aan op het cafetaria, terwijl hij op de bovenste etage is voorzien van een “zwevend” vergadergedeelte. Deze doet denken aan een wolk, waarvan de structuur aan drie kanten bepaald wordt door ruitvormige lamellen, die langs de horizontale middenas gedraaid en geopend kunnen worden. Zij verlenen de wolk niet alleen een unieke, transformeerbare look, maar bieden al naargelang de situatie lichtinval en uitzicht of juist privacy voor de conferentiezalen. 

DEG Campus Horizontal-schiebe-Wand
Zwevende kubus

Het wolkenkarakter van de geïntegreerde nieuwbouw wordt echter niet alleen bereikt door de lamellenbekleding van de bovenste verdieping. Centraal idee was de sculpturale aanvulling te laten zweven en het cafetariagedeelte, het zogeheten “Casino”, tegelijkertijd zo in te kapselen dat het beschermd is tegen de buitentemperatuur als het glazen dak open is. Tegelijkertijd moest de ruimte onder de sculptuur zo kunnen worden gesloten. Het zweven wordt ondersteund door de transparante beglazing van het casinogedeelte dat via de begane grond toegankelijk is en door de hoge mate van flexibiliteit ervan uitgebreid. Zo kunnen de glaselementen aan drie kanten compleet worden geopend. De clou: de verder naar binnen geplaatste V-vormige dragers tillen de buitenzijde op en zorgen toch ook voor de nodige stabiliteit. 

DEG Campus Horizontal-schiebe-Wand
De oplossing in detail

Met zijn verticale profielen neemt de horizontale schuifwand SL 60 HSW het bestaande gevelraster van het gebouw over. Om de ruimte op de begane grond te openen, worden de 36 glaselementen vanuit het midden opengeschoven en symmetrisch naar beide kanten verplaatst. Ze worden geparkeerd in aparte parkeerstations, die zich achter de eerste opengedraaide randelementen bevinden. Het thermisch geïsoleerde Solarlux systeem behaalt dankzij hoogwaardige aluminium profielen een Uw-waarde van 1,51 W/m²K, bij een bouwdiepte van slechts 59 mm. Het is bij uitstek geschikt voor flexibele en energiebesparende concepten voor binnen en buiten, zoals hier bij de toepassing in het atrium. Vanwege de doorlopende vloerbedekking werd er afgezien van een vloerrail en werden er in plaats daarvan vloerhulzen toegepast, die de homogene uitstraling niet onderbreken. Met slechts één hand kunnen de afzonderlijke glaselementen gemakkelijk worden vastgezet en vergrendeld.

 

Meer informatie over de horizontale schuifwanden van Solarlux vindt u hier.