Boliger i centrum

Monarch III, Den Haag

 

Gennemsigtighed og støjdæmpning – to byggekrav, som byggeprojektet Monarch III i Den Haag kombinerer på optimal vis. De bevægelige glaspartier til altanerne er i enhver henseende en gevinst for bygningen: De beskytter mod byens larm og motorvejens støj, byder på fri udsigt og forvandler fleksibelt altanen til en åben terrasse.

Midt i finansdistriktet Beatrixkwartier i Den Haag er der opstået nyt boligrum. To tårne med hver især 70 m højde rummer 248 lejelejligheder og en restaurant i soklen. Monarch III-boligtårnene er tegnet af arkitekterne fra Powerhouse Company for at tilfredsstille efterspørgslen på overkommelige lejligheder i høj kvalitet og med en attraktiv beliggenhed. De nye lejligheder ligger kun få hundrede meter væk fra byens hovedbanegård og fodgængerzoner. Lejlighederne i boligtårnene har fri udsigt til Den Haags skyline og parken Haagse Bos, der strækker sig helt fra den gamle bydel i sydvest til udkanten af Wassenaar i nordøst. De to tårne er forbundet via en forhøjet plads. Pladsen rummer en åben fælleshave, som gør bymidten mere grøn.

 

Gennemtænkt helhedskoncept

På grund af den enestående placering og udsigten fra boligtårnene er det transparente design kernen i det arkitektoniske koncept. Lejlighederne har vinduer i hele rummets højde, og facaden er prydet med gennemsigtige bygningshjørner og indeliggende og udkragende altaner med glaspartier. Resten af bygningens ydre er holdt i hvid farve, så tårnene harmonerer med udseendet på de omkringliggende kontorbygninger og bolighøjhusene Monarch I og II. Den tilstødende metrostrækning er også blevet omsluttet med en hvid konstruktion. Dermed indføjer bygningskomplekset sig perfekt i omgivelserne og opfylder de lokale bygningsmæssige krav.

På grund af det begrænsede areal var det nødvendigt at placere boligtårnene i Chicago-stil tæt på hinanden og i umiddelbar nærhed af A12-motorvejen. Dette var et stort tema allerede i planlægningsfasen og udgjorde ikke kun en udfordring under selve opførelsen af bygningerne. Det var et krav, at altanerne skulle byde på fri udsigt, men på samme tid skulle beboernes privatsfære også beskyttes. Det måtte altså ikke være muligt at kigge ind i lejlighederne fra det modsatte tårn. Arkitektfirmaet fandt på en smart løsning: Tårnene blev placeret skråt i forhold til hinanden, så man ikke ser ind i den overfor liggende bygning, når man opholder sig i lejlighederne og kigger ud. Placeringen har den ekstra fordel, at alle rum får tilstrækkelig med sol- og dagslys.
 

Kombineret gennemsigtighed og støjdæmpning

Det var ikke kun det begrænsede areal, men også larmen i omgivelserne, der var en stor udfordring for arkitekterne under planlægningen. Ud over A12-motorvejen fører metroen og hovedfærdselsåren Pr. Beatrixlaan også direkte forbi bygningerne. Det var vigtigt at foretage særlige støjdæmpende foranstaltninger for at sikre en høj boligkomfort for beboerne. På soveværelsernes side blev det isolerede murværk udstyret med en ekstra glasfacade, så beboerne kan få en rolig nattesøvn. Boligenhedernes altaner blev ligeledes forsynet med støjisolerede glaspartier. De kan åbnes fleksibelt, så altankarakteren bevares. Derudover sørger kombinationen af rammeløse glaselementer og glasbrystværnet for en fri udsigt til byens vartegn. Fra nogle af lejlighederne kan man endda se helt til pieren ved stranden i Scheveningen.

Helglas-altanerne blev udstyret med skyde-drejesystemet SL 25 fra Solarlux, specialisten for bevægelige vindues- og facadeløsninger. De rammeløse glaspartier til altanerne beskytter mod regn og vind og støjbelastninger op til 22 dB. De monterede ruder på glasbrystværnet kan køres ud til siden enkeltvist og samles i en fleksibel pakke, der også er i stand til at modstå kraftige vindstød. Derfor kan man benytte altanerne hele året rundt. Og beboerne får et ekstra boligrum. "Glaspartierne til altanerne fra Solarlux var oprindelig beregnet til støjdæmpning, så rummene op til motorvejen blev beboelige. Den ekstra boligkomfort, vi opnåede med det fleksible system, var meget overbevisende", forklarer den ansvarlige arkitekt Dik Houben fra Powerhouse Company. Derfor blev glaspartierne anvendt til både de indeliggende og udhængende altaner. Bygningen smykkes af i alt 1250 bevægelige glaselementer.

Den største udfordring for Solarlux ved dette projekt var måltolerancerne. I praksis findes der nemlig ikke to ens altaner. Derfor udmålte virksomheden selv de færdigproducerede altaner, hvorefter glaspartierne blev skræddersyet til den enkelte altan. Elementerne blev leveret lidt efter lidt, så det store antal glaselementer ikke indskrænkede lagerkapaciteten på byggepladsen eller på anden måde påvirkede arbejdet i en negativ retning. I betragtning af det indskrænkede grundareal var det en ideel leveringsløsning.
 

Monarch III, Den Haag